Bij Zandvlinder beleven kinderen het plezier van een echte natuurtuin die hen uitnodigt om te verkennen en te ontdekken. Onze ruime zandbak biedt een perfecte speelplek waar kinderen hun creativiteit kwijt kunnen en hun sociale vaardigheden ontwikkelen door samen te bouwen en te spelen.
Een van de unieke kenmerken van onze natuurtuin is het Blotenvoetenpad, dat de kinderen de gelegenheid geeft om hun zintuigen te prikkelen. Voelen van verschillende texturen zoals harde stenen, de gladde bamboe en ruw gras stimuleert niet alleen hun motoriek, maar ook hun verbinding met de natuur. Daarnaast hebben we verschillende verstopplekjes, waar de kinderen zich kunnen verbergen en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Onze waterbaan biedt een speelse manier om met water te experimenteren en leert kinderen zowel over de eigenschappen van water als over samenwerking. Een muziekpaal maakt het mogelijk om samen muziek te maken, wat de creatieve expressie bevordert. Ook hebben we diverse klim- en klauteropties die de fysieke vaardigheden van de kinderen ondersteunen en hun zelfvertrouwen vergroten.
Op warme dagen brengen we graag de hele dag buiten door. Onze kinderen genieten van gezonde maaltijden aan de gezellige picknickbanken in de tuin, waar ze samen kunnen zitten, praten en lachen.
Om hun zintuigen op het gebied van smaak te stimuleren, hebben we een aantal fruitbomen in onze tuin. Kinderen kunnen genieten van appels, peren, pruimen en aalbessen die we zelf oogsten. Ook is er een moestuin waar we verschillende kruiden verbouwen; dit biedt de kinderen de kans om te leren over de groei van voedsel en de schoonheid van de natuur.
Buiten onze eigen natuurtuin hebben we toegang tot “de grote tuin”, een uitgestrekt grasveld waar kinderen vrij kunnen rennen, spelen en hun energie kwijt kunnen. Deze extra ruimte is dagelijks beschikbaar, waardoor kinderen volop de kans krijgen om te genieten van beweging en spelen in de buitenlucht.
Zoals je kunt zien, hebben we bij Zandvlinder een overvloed aan ruimte en mogelijkheden om buiten in het groen op te groeien. Hier leren kinderen niet alleen spelenderwijs over de natuur, maar ontwikkelen ze ook sociale, motorische en creatieve vaardigheden die hen helpen in hun verdere ontwikkeling.
Naast buiten spelen is het bij Zandvlinder ook mogelijk om buiten te slapen. We hebben hiervoor een comfortabel dubbel buitenbed beschikbaar. Op het eerste gezicht ziet een buitenbedje er misschien wat gek uit: het word ook wel gekscherend ‘het konijnenhok’ genoemd. Maar voor baby’s voelt het veilig en vertrouwd. Kinderen slapen heerlijk buiten in en het is heel goed voor de gezondheid!
Een buitenbedje is de ideale manier om kinderen van 0 tot 4 jaar buiten te laten slapen. De bedjes worden zo geplaatst dat er vanuit de locatie goed zicht op het kindje is en er ieder moment gekeken kan worden in het bedje. De buitenbedjes zijn veilig en vertrouwd en worden speciaal hiervoor gemaakt.
Hieronder worden de voordelen van buitenslapen belicht.
Buitenslapen is goed voor de opbouw van de weerstand van kinderen. Vooral voor kinderen die regelmatig verkouden zijn of last hebben van luchtweginfecties en allergieën, biedt het aanzienlijke voordelen. Medisch gezien is het volkomen verantwoord om buiten te slapen, mits de kinderen goed zijn aangekleed.
Een ander groot voordeel is dat veel kinderen buiten rustiger, dieper en langer slapen. Dit komt doordat ze zich buiten beter kunnen ontspannen. De fluitende vogels en het ritselen van de bladeren zorgen voor een dromerige sfeer. Het is heerlijk voor kinderen om in de open lucht te liggen, waar ze wennen aan slapen bij natuurlijk licht en aan de variërende temperaturen, wat bijdraagt aan hun weerstand tegen ziektes.
Voor onrustige kinderen die moeite hebben met in slaap vallen, kan buitenslapen een ideaal hulpmiddel zijn. De frisse lucht en omgevingsgeluiden helpen hen te ontspannen, waardoor ze gemakkelijker in slaap vallen.
Daarnaast helpt het ook kinderen beter om te gaan met de schommelingen van de natuur, vooral de lagere temperaturen. Je kunt een kind tot -10 graden Celsius comfortabel in het buitenbedje leggen, mits het goed is aangekleed. In de winter kan het kind bijvoorbeeld een skipakje dragen, aangevuld met een muts en handschoenen, en kan er een deken overheen worden gelegd. Bij warmere temperaturen kan het kind in een rompertje in het buitenbedje liggen.
Zachtjes tikt de regen
Het buitenslapen is vanwege het weer niet altijd mogelijk. Bij dichte mist is er een verhoogde kans op luchtvervuiling en met storm en onweer is buitenslapen niet meer veilig. De bedjes staan in de zomer in de schaduw en oververhitting wordt goed in de gaten gehouden. Bij hitte slapen de kinderen binnen. Kou en regen is niet erg. In de winter worden de kinderen goed op het buitenslapen gekleed; een dikke slaapzak, warme deken en met vorst krijgen ze een mutsje. In Scandinavië slapen de kinderen gerust met stevige vorst en sneeuw buiten. Daar moeten we in Nederland nog wel een beetje aan wennen.